Szuper Sörös Témák

A komlóról egyszerűen

2023.07.10 16:27

Bevezetés a komlóba


A középkor előtt a sört főként vízzel, gabonával és egyéb aromák keverékével főzték. Ez az utolsó összetevő gyógynövények keveréke volt, amely minden sörnél más és más volt. Arra használták, hogy bizonyos ízeket adjon a főzetnek. Az emberek ismerték a komlót, de nem volt széles körben használt összetevő. Mindez megváltozott - hála Ninkasinak -, amikor a nemesség és az egyházak úgy döntöttek, hogy megadóztatják a gyögynövényeket. Eztután a sörfőzők gyorsan komlóra váltottak, és a sör világa soha nem volt többé a régi. Nemcsak az íze javult, de a termék hosszabb ideig is eltartható volt.
Mi az a komló(hop)?
A Humulus lupulus Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos virágos növény. A kender családjába tartozik a Cannabaceae. Így van – a komló a kannabisz kistestvére. A lágyszárú kúszónövény akár 10 méteresre is megnőhet, és elérheti a 20 éves kort is. Hím és nőivarú növényei is vannak. Csak az utóbbiakat használják sörfőzéshez. Ezek a híres kúp alakú virágok, amelyeket általánosságban komlónak neveznek. Nem használhatók, ha beporzottak, ezért a növényeket szigorúan elkülönítjük a hímivarú egyedektől.
A legtöbb komlót az Egyesült Államokban és Németországban termelik. Valójában ezek az országok sokkal többet termelnek, mint a többi top 10 ország együttvéve.
Komló a sörben
Míg a komló leginkább keserű tulajdonságairól ismert, ez csak egy része a felhasználás módjának. Nagyjából 3 fajta komló létezik – keserű, aromás és kettős rendeltetésű. Mindegyiknek megvannak a saját előnyei, amelyeket alább részletesebben ismertetünk. A komló másik nagy előnye, hogy antibakteriális hatással bír a kevésbé kívánatos mikroorganizmusokkal szemben.
Keserű komló
Ezt a típust találóan nevezték el, mert elsősorban az általuk nyújtott keserű íz miatt használják. Ez azért van, mert magasabb alfasav-koncentrációt tartalmaznak. Általában hosszabb ideig forralják őket, ami a legtöbb aromás vegyületet elpárolog, de a keserűség megmarad a sörben.
Aroma komló
Az aromakomlót egyedi aromájuk és (a nem keserű része) ízviláguk miatt használják. Jellemzően később adják a cefrehez, hogy megakadályozzák az illóolajok elpárolgását. Akár a sörlé lehűlése után is hozzáadhatók. Ezt hidegkomlózásnak hívják. Sok különböző fajta kapható. A virágos és citrusostól a fenyőn át a földes ízekig terjed, és még sok más.
Kettős célú komló
A mindkét felhaználásra alkalmas komlót kettős célúnak nevezzük. Magas koncentrációban tartalmaznak alfasavat, de kellemes aromát is kölcsönöznek. A kívánt eredménytől függően ezeket bármikor hozzá lehet adni a forraláshoz.
A BREWER komlóválasztékát itt találja.