Szuper Sörös Témák

Kukorica a sörben?!?!?

2023.07.11 11:27

Kukorica, mint sörfőzési alapanyag?!?!?

Kezdjük a legkézenfekvőbb kérdéssel: a kukorica és a Maize (zea mays L) ugyanaz? Az egyik a teljes kukorica másik egy kivonata inkább amit sőrfőzéshet alakítottak át. A édesebb tisztább ízt ad a sörnek és nem mellesleg jobb kihozalala van, mint a búza- vagy a rizspehelynek. A sörfőzés során a kukoricát főként pelyhes kukoricaként használják (kukorica, amelynek csíráját és olaját eltávolították). Az egyik előnye, hogy nem tartalmaz glutént.

A kukoricát gyakran használják annak biztosítására, hogy a sör könnyen iható és tiszta legyen. A nagy sörfőzdék is használják, hogy a sörük izletesebb legyen a nagyközönség számára. Ez ellentmondásosan hangzik, de azért van így, hogy a sör könnyebben fogyasztható legyen az fogyasztó számára, és az emberek minnél hamarabb ihassák a következő pohárral illetve az is szempont hogy széles körben tudjanak vásárlót találni ... Az is segít, hogy a kukorica általában sokkal olcsóbb, mint az árpa ( régen így volt ma már messze nem igaz). Sőt újabban kimondottan sikk kukoricát adni a sörbe, a tiszta íz és az édeskés kortyérzet, aromák miatt is.

A kézműves sörfőzők túl büszkék ahhoz, hogy az ízek gyengítésére használják, de ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem használhatják. A már említett letisztultság mellett valamivel simább, édesebb végeredményt kapsz. Egy kis kukorica is csökkenti az ABV-t egy teljesen árpából készült főzethez képest. Csak óvatosan a kukorica hozzáadásával, mert az nem csak a sör kinézetére és ízére, hanem az erjedésre is hatással van.

Az egyik nagyon különleges sör, amelyet kukoricával készítenek, a Chicha De Jora. Bár van néhány kereskedelmi példa, az eredeti italban az emberek megrágják a kukoricát, hogy elindítsák az erjedést. Így van: az emberi nyál is benne van! Ezenkívül a kukoricát használhatja a bourbon készítésénél is. A BREWER kínálatában is megtalálod a kukoricát, úgyhogy próbáld ki már a következő főzésnél.