Szuper Sörös Témák

A maláta roppantása

2023.08.29 11:43

Crushing Malt

HOGYAN ROPPANTSUNK MALÁTÁT
Maláta zúzása
Sörfőzőként már tudnia kell, hogy a gabonákat össze kell törni, hogy hozzáférjenek a keményítőhöz, és erjeszthető cukrot termeljenek a cefrézés során. A maláta roppantó a házi főzőknek is megkönnyíti az életét, mivel nem kell minden alkalommal felkeresnie az helyi sörfőzők boltját. Mivel egészben vásárolhatja meg a malátát, és nem kell fizetnie esetlegesen az őrlésért. Ezenkívül jobban irányíthatja receptjeit. Összességében a megfelelően roppantott maláta az egyik legfontosabb lépés a tökéletes sör elkészítéséhez.

Az ideális roppantás kinyitja a héjat és összezúzza a mag belsejét. Minél jobban tudunk hozzáférni a keményítőhöz, annál nagyobb a hozam. A pelyva vagy héj szűrőként működik a cefreben, amikor a sörcefre átfolyik a „gabonapogácsán” a sörfőzés és a máslás során. Mi van, ha pehellyel vagy búzával főzünk? Csak adjon hozzá néhány marék rizshéjat a hiányzó héjak pótlására. A pelyheket amúgy sem nem kell átengedni a roppantón.

Milyen felszerelést válasszunk? Általános házi sörfőzési mennyiségek esetén a kéthengeres roppantóknak jól kell működnie. Csak a rést kell jól beállítania, hogy megtalálja a megfelelő roppantási szintet. Ha túl szoros, a őrlemény lisztes lesz, ami elakadhat, és ködösebb sört eredményezhet. Ha túl laza lenne, a magok nem törnének optimálisan, így kisebb lesz a főzet  hozama. A legjobb eredmény a repedezett héj és a porított őrlemény (lásd a képen). Nyugodtan használjon egy bankkártyát a hengerek közötti megfelelő távolság beállításához.

PRÓBA ROPPANTÁS
Mielőtt megroppantaná az egész csomagot, bölcs dolog egy próbát tenni úgy, hogy egy marék malátát átfuttat a gépen, így ellenőrizheti, hogy a szemek optimálisan összetörtek-e. Egyíszerűen csak kézzel áthajtja roppantón a malátát, de egy elektronikus fúró is nagy segítség lehet és akkor gyorsabban és könnyeben tud végezni ezzel a folyamattal. Óvatosan indítsa el a rácsatlakoztatott fúrót, és győződjön meg arról, hogy nem a  a maximális sebességre állítva, különben a roppantás intenzívebb lesz a szükségesnél.

Mi kell még? Mérleg a gabonk kimérésére megfelelő súlyozására, vödör a darálóhoz, gabonatartály, amely általában a felszereléshez tartozik. És ez minden. A folyamat nagyon poros lehet, ezért jobb, ha nem  a szobában csinálja. És mindenképpen tisztítsa meg az összes berendezést használat után.

Mi van, ha megroppantja a szemeket, de úgy dönt, hogy később fogja felhasználni őket? Meddig bírják? Az igazság az hogy minél frissebb, annál jobb – a legjobb eredmény érdekében roppantsa össze a gabonát közvetlenül a főzés előtt. De ha mégsem tudja elhasználni azonnal, sem kell kidobni mindent, az őrölt gabona egy évig is eltartható légmentesen záródó zacskóban, megfelelő zárással, de érdemesebb 2-3 hónapon belül felhasználni.

Akkor roppantsunk malátát!