Szuper Sörös Témák

Méz a sörben - édes kombináció

2021.01.15 00:16

 

A kézműves sörgyártók mindig keresik a módokat söreik tökéletesítésére – vagy megkülönböztetésére. Ennek legegyszerű módja az extra összetevők hozzáadása. Az egyik legnépszerűbb alapanyag a méz.

A mézes sör – nem tévesztendő össze a mézsörrel, ami erjesztett méz – pontosan olyan, mint amilyenre  számítunk: sör mézzel. Az összetevőt többnyire világos sörökkel kombinálják, de szinte bármilyen más stílus megfelel.
És miért adnál mézet a főzetedhez? Ez egyszerű, ugyanaz az oka, amiért bármilyen cukrot adnál hozzá: az alkoholszint emelése. A méz legfeljebb 90%-ban erjeszthető cukrokat tartalmaz, főként glükózt és fruktózt.

Jogos, ha azt gondolhatnád, hogy nagyon édes lesz, de ez nem így van. Egyedi ízének nagy része elveszik a folyamat során. Csak ha a főzés utolsó szakaszában adjuk hozzá, akkor egy igazi mézes élményt kaphatunk. Minnél nemesenn növényből "kiészült" a mézed, annál jobban ki fog érződni a sörből az aromája.

A méz egyik erőssége, hogy a világos sört nem színezi el, továbbá kisimíthatja a komló keserűségét is.

Miért nem próbálnád ki? Rengeteg felfedeznivaló van a sörfőzés bugyraiban! Kezd el most! Az idei, friss mézeket már gyártják szorgos méheink és pörgetik ki a méhészeink.