Receptek

Amerikai Pale Ale

2021.01.15 11:32

Ez a recept olyan egyszerű, hogy kezdő házi sörfőzők is egyszerűen megvalósíthatják. Két klasszikus amerikai komlót használ, így adva azt a bizonyos keserűséget, ami az aromákkal lesz teljes. Amikor elkészűl, nagyon szép felhős, halvány narancssárga színű lesz a végeredmény. Ez egy könnyen iható sör, kevés citrusos édességgel és kiegyensúlyozó keserűséggel. 

Hozzávalók:

2,5 kg száraz könnyű maláta kivonat
0,7kg Crystal 20L maláta, roppantva
0,7kg amerikai 6 soros maláta, roppantva
14 g Centenniál komló - 60 perc
28 g Cascade komló - 15 perc
28 g Centenniál komló - 15 perc
28g Cascade komló 0 perc ( ez azt jelenti hogy mikor befejezted a forralást akkor teszed bele a komlót)
14g Centenniál komló 0 perc
3,8 liter csapvíz. (Ha lehetséges, tegyen 11 litert a hűtőszekrénybe, amelyett előzőleg felforralt egy fertőtlenített edényben lehűljön.)
11,5 grammos csomag Safale US-05 élesztő

Elkészítés:

  1. Keverje össze az amerikai Pale Ale malátát és a Crystal 20L malátát egy hálós zsákba. 3,7 liter vizet egy nagy edényben 70°C-ra melegítünk, és vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a malátát, és hagyjuk hűlni 20 percig.
  2. Emelje fel a hőmérsékletet lassan 75°C-ra. Ügyeljen arra, hogy a zsák ne érjen közvetlenül az edény aljához. Távolítsa el a zsákot, és adjon hozzá vizet, hogy 11 liter legyen összesen.
  3. Forraljuk fel a sört. Amíg a víz felmelegszik, lassan adjuk hozzá a malátakivonatot, állandó keverés mellett, amíg teljesen fel nem oldódik. Amikor a forralás megkezdődik, adjon hozzá 14 g Centenniál komlót egy komló forraló zsákba.
  4. 45 perc forralás után adjon hozzá 28 g Cascade-ot és 28 g Centenniál komlót a zsákba.
  5. Összesen 60 perc forralás után vegye le a tűzről, adjon hozzá a maradék 28 g Cascade-ot és 14 g Centennial-t zsákban és fedje le. Figyelem: Miután a sör 80°C alá hűl, minden eszköz amivel dolgozik sterilnek kell lennie, és a levegővel való érintkezést a lehető legnagyobb mértékben kerülni kell!
  6. A sörlevet hűtsük le úgy, hogy a fazekat jegesfürdőbe tesszük, hogy lemenyjen 30°C alá. Fejtse át a fertőtlenített erjesztőbe. Töltse fel 18 literre hűtött vízzel.
  7. Fertőtlenítsen mindent az élesztőcsomagoláson, az erjesztődugón és a kotygót kívűl. Óvatosan öntsük az élesztőbe a lehűtött sörlét (20°C alatt legyen), és alaposan keverjük össze. Fermentáljuk sötét helyen, tartva a környezeti hőmérsékletet 16-20 °C között.
  8. Palackozza két-három hét múlva.

Sok sikert!