Kezdőknek

Bevezetés

A házisör készítés vonzó és ijesztő lehet egyszerre, de nem kell aggódni, sokkal egyszerűbb mint gondolnád!

Kedvcsináló

Kétféleképpen lehet otthon sört készíteni. Egyik esetben a már félig előkészített sűrítményt használjuk, míg a másik esetben a magokból lehet különlegeset alkotni. A sűrítménynek az az előnye, hogy 1 óra alatt el lehet készíteni a megadott lépésekkel, majd várni kell 1-2 hetet és azután már jöhet is a palackozás. Sűrítményekből nagy a választék, így szinte biztos, hogy mindenki megtalálja a kedvenc söréhez csomagot.

Egy példa tapasztalati leírás a sűrítmények elkészítéséről

Ezt a leírást a saját kedvencem szerint készítem, ami pedig Mangrove Jack ’s Cider sűrítmény kollekciójára igaz, de a többi is hasonlóan készül el. Mindenestere az útmutató és a csomagolás biztos minden tudnivaló infót elmond (Figyelem, a leírások csak angolul vannak!). Egyéb tapasztalatok és tippekért más sűrítményekkel kapcsolatban látogasd meg a Szuper Sörös Témák fórumunkat.

Kelleni fog 1 zacskó sűrítmény, aminek a hátulján részletezve lesz, hogy pontosan az adott sörhöz milyen plusz adalékok kellenek, hasonlóan az instant levesekhez. Valószínűleg kelleni fog 1 kg cukor, amiből az élesztő az alkoholt állítja elő, valamint sűrítménytől függően kb. 23 L víz. 

A munkát a fermentáló vödör tisztításával és fertőtlenítésével kezdjük. Ha még nincs felszerelésed otthon, akkor ajánlom a Starter Szettekből a Basic-et, mert mindent tartalmaz ami ehhez, vagy akár komolyabb projekthez kellhet. Tehát fogjuk a vödrünket és alaposan megtisztítjuk vízzel és szivaccsal. Amikor az kész (tehát nincsenek benne koszok és el lett öblítve), akkor fogjuk a fertőtlenítő szerünket, a megfelelő mennyiséget a vödörbe rakjuk egy kevés langyos vízzel együtt. Áttörölgetjük a belsejét, a széleit, valamint a fedelét jó alaposan. A csapot kinyitjuk, és egy kevés fertőtlenítő vizet kiengedünk rajta, hogy ott is biztos tiszta legyen. A tisztaságon is múlhat a végeredmény sikere! Állni hagyjuk egy 10 percre a fertőtlenített állapotban és ha az eltelt, akkor a kiöntjük és ezután vigyázunk arra, hogy hogy fogjuk meg a vödröt és a tetejét is. A fertőtlenítés folyamata eltérhet a különböző tipusú fertötlenítőknél.

Szóval izgatottan magunk elé vehetjük a zacskót, ahol a tetején látszik, hogy hol kell levágni a kinyitáshoz. Amint kinyitottunk, látszik hogy van egy belső műanyagos rész a sűrű előkészített sörlé sűrítményhez, valamint egy belső zseb, amiben az egyéb adalékok és az elkészítési utasítás található.  Első fontos lépés, hogy olvassuk el az elkészítésről szóló dokumentációt. Nagyon rövid és egyértelmű lépésekből áll.

...

A teljes érthetőség és élmény érdekében a szöveg még fejlesztés alatt van. Megértésüket előre is köszönjük!


 

Magokból készült házi sörös élményekről olvashatsz részletesebben itt !